Ина Кънчева представи музикалната книга “Детска стая” по Мусоргски

Красива, разноцветна, игрива и сериозна е музикалната книга “Детска стая” по вокалния цикъл на Модест Мусоргски “Детска стая” (1870), която бе представена от българската оперна прима Ина Кънчева (сопран) в неделя, в “Шератон”.

Музикалната книга “Детска стая” е част от поредицата “Музика в книга”, вдъхновена от идеите на Ина Кънчева, реализирана и продуцирана от фондация “Културни перспективи”, с основна цел да запознае децата с шедьоврите на класическата музика.

Цикълът “Детска стая” на руския композитор Модест Мусоргски е посветен на децата. Музикалната книга “Детска стая” съдържа диск, в който са включени и седемте песни от цикъла в изпълнение на Ина Кънчева със съпровод на пиано на виртуозния пианист Марио Ангелов, записани и мастерирани в звукозаписно студио Пекарната. Оригиналните текстове на песните в записа са прочетени на руски от Михаил Заимов, а стиховете на български са в превод на Иван Тотоманов.

  • “С бавачката” (С няней”);
  • “Марш в ъгъла” (“В углу”);
  • “Бръмбарът” (“Жук”);
  • “С куклата”  (“С куклой”);
  • “Молитва преди сън” (На сон грядущий”);
  • “Котаракът Матрос” (“Кот Матрос”);
  • “Дий, дий, конче” (“На палочке”);

Уникалните илюстрации в книгата са на Юлиян Табаков, които вдъхват живот на приказните куклени герои от книгата – игриво дървено конче и вълшебна кукла.

За проекта Ина Кънчева, управител на фондация “Културни перспективи”, споделя:

Създадохме този проект, за да изразим радостта си от децата! Децата, които са вече сред нас, и тези, които призоваваме в най-съкровените си молитви да дойдат в нашия свят! Интерпретацията на този художествено-музикален етюд е израз на благодарност, че ние, възрастните, имаме безмерното щастие да се оглеждаме всеки миг в очите на децата. Каним всички да надникнат в един малък свят, а именно детската стая, където домакини са въображението и фантазията, и където добрината винаги тържествува.

*Приходите от музикална книга “Детска стая” се даряват за целите на фондация “Искам бебе”

Екипът на звукозаписно студио Пекарната благодари на вдъхновителите и участниците в проекта за удоволствието от съвместната работа.

Звукозаписно студио ПЕКАРНАТА