Аудио книга “Балада за стария моряк”

В звукозаписно студио Пекарната записахме дикторски текст към книгата “Балада за стария моряк” с автор Самюъл Тейлър Колридж, в превод на Манол Пейков, издадена от ИК Жанет 45. Колридж написва “Балада за Стария моряк” през 1797 година. Издадена е за пръв път в сбирката “Лирически балади” (1798) – знакова книга от събрани стихотворения на Уърдзуърт и Колридж, дали началото на английския романтизъм.

Манол Пейков превежда текста на български език на авторитетното издание от 1834 година и включва глосите, добавени от автора към текста на поемата през 1817 година. Относно превода на Манол Пейков, Дарин Пенев пише във в. Култура:

Именно през майсторското справяне с тези трудности Манол Пейков е съумял да постигне една лекота на изказа, която самият Колридж назовава в своите лекции върху Шекспир с думите на Милтън „проста, сетивна, страстна”. По този начин преводачът е съумял също „да предаде с всяка част най-голямото непосредствено удоволствие, съвместимо с най-обхватния сбор от удоволствие спрямо цялото.” Последните думи са част от определението, което ранният английски романтик дава на поезията. Може да се каже, че определението напълно отговаря на този превод.

Клиент: Издателски комплекс Жанет 45 ИК Жанет 45

В Пекарната направихме:

Звукозаписно студио ПЕКАРНАТА

  • Запис
  • Едитинг
  • Мастеринг